Yeni Zelanda ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 2025216083 scaled

Uzun vadeli serbest piyasa reformları daha açık ve rekabetçi bir ekonomi yaratmış, bu da daha güçlü bir ekonomik büyümeye ve yaşam standartlarının yükselmesine yol açmıştır. Yeni Zelanda’nın süt ürünleri endüstrisi dünyanın en üretken endüstrilerinden biridir ve süt ürünlerinde küresel ticaretin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır.

Ancak Yeni Zelanda, Avustralya’nın güçlü rekabetiyle karşı karşıyadır. Birçok yetenekli Yeni Zelandalının Avustralya’ya göç etmesi Yeni Zelanda’nın potansiyel büyümesini engellemektedir. Buna ek olarak, Yeni Zelanda’nın tarım ve ormancılık ihracatına olan bağımlılığı onu küresel fiyatlardaki dalgalanmalara ve olumsuz hava koşullarına karşı savunmasız hale getirmektedir. Buna ek olarak, küçük iç pazarı, faaliyetlerini büyütmeye çalışan firmalar için zorluklar teşkil etmektedir.

Fırsatlar: Çin’in son dönemde hizmet ve tüketime dayalı bir ekonomiye doğru kayması, Yeni Zelanda için tarım sektöründe süregelen fırsatlar sunmaktadır. Yeni Zelanda’nın niş pazarlarda etkin bir şekilde rekabet etme potansiyeli bulunmaktadır. Hükümet, kamu-özel sektör ortaklıkları yoluyla altyapı geliştirme yatırımlarını artırmayı taahhüt etmiştir.

Tehditler: Çinli üreticilerin artan rekabeti ve genişleyen Çin yatırımları Yeni Zelanda’daki istihdam seviyelerinde düşüşe yol açabilir. Yabancı yatırımlara ve milliyetçiliğe karşı artan hassasiyet, konut piyasasına yabancı sermaye ve işgücü girişi fırsatlarını sınırlayarak ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyelinde yavaşlamaya neden olabilir. Kolayca temin edilebilen kredi ve konut piyasasındaki spekülasyon, konut fiyatlarında keskin bir artışa yol açarak eşitsizliği daha da kötüleştirebilir.

Dış Ticaret

Türkiye, iki ülke arasındaki ticaretin 200 milyon dolara ulaştığı 2015 yılından bu yana Yeni Zelanda’ya net ihracatçı konumunda. Ancak 2018 yılına gelindiğinde bu rakam 155 milyon dolara düşmüştür. Bu kısmen 2020’de Türkiye’nin Yeni Zelanda’ya ihracatının %7, Yeni Zelanda’dan ithalatının ise %28 azalmasına neden olan pandeminin etkisinden kaynaklanmaktadır. Ancak 2021 yılına gelindiğinde Türkiye’nin ihracatı %22 artışla 128 milyon dolara yükselirken, ithalat 33 milyon dolarda kaldı ve Türkiye 95 milyon dolar ticaret fazlası verdi.

Makine sektörü, Türkiye’nin Yeni Zelanda’ya ihracatının %20’sini oluşturmuştur. Yeni Zelanda’dan Türkiye’ye ithal edilen ürünler arasında ekmek ve pastacılık ürünleri, ölçü aletleri ve yün ürünleri yer almaktadır.

Kaynak: DEİK YENİ ZELANDA BİLGİ NOTU – HAZİRAN 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.