Güney Kore ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 364214915 scaled

Güney Kore’nin birçok güçlü noktası var: Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve akıllı telefonlardan gemilere kadar her şeyde en son teknolojiyi kullanan birçok şirkete ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ABD ve Avrupa ile iyi siyasi ilişkilere sahip. Bu da uluslararası pazarlara erişimini sağlıyor.

Ancak Güney Kore’nin bazı zayıf yönleri de bulunmaktadır. Grevler ve işçi eylemleri ekonomide yıkıcı bir güç olmaya devam etmektedir. Ayrıca ekonomi hala büyük ölçüde chaebol ya da aile şirketleri tarafından kontrol edilmektedir. Bu şirketlerin daha şeffaf hale gelmesi ve daha bilgili yatırımcıları çekmesi gerekmektedir.

Güney Kore’nin güçlü yönlerine yüksek teknoloji yetenekleri ışığında bakıldığında, büyüme için pek çok fırsat olduğu görülmektedir. Ülke aynı zamanda biyoteknoloji sektörünü de genişletmektedir. Ayrıca hükümet, 2009 Menkul Kıymetler Piyasası Entegrasyon Yasası gibi önlemlerle finans sektörünü ekonominin daha önemli bir parçası haline getirmek için çalışmaktadır.

Ancak Güney Kore çeşitli tehditlerle de karşı karşıya. Bunlardan biri, en büyük ihracat pazarının Çin olması ve ABD-Çin ticaret savaşının tırmanmaya devam etmesi halinde Güney Kore’nin ihracatının zarar görebilecek olmasıdır. Buna ek olarak, yüksek dış borç seviyeleri (özellikle bankacılık sektöründe) finansal istikrar için bir tehdit oluşturabilir. Son olarak, Güney Kore’nin hızla yaşlanan nüfusu, önümüzdeki yıllarda sağlık ve sosyal yardım gibi konularda hükümet harcamalarının artmasına neden olabilir.

Dış Ticaret

Türkiye, Güney Kore’den net ithalatçı konumundadır. 2014 yılında Türkiye’nin Güney Kore ile ticaretinin değeri 7,2 milyar ABD doları iken, bu değer 2020 yılında 4,6 milyar ABD dolarına düşmüştür. Türkiye’nin Güney Kore’ye ihracatı 2020 yılında %17 artarak 1,1 milyar ABD dolarına ulaşırken, Türkiye’nin Güney Kore’den ithalatı %1 azalarak 5,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye’nin ihracatının %11 azalarak 988 milyon USD’ye düşeceği, ithalatının ise %32 artarak 7,6 milyar USD’ye yükseleceği öngörülmektedir. Türkiye’nin 2021 yılında Güney Kore’ye yapacağı ihracatın yarısına yakınını eczacılık ürünleri oluştururken, Türkiye’nin Güney Kore’den ithalatında makine, otomotiv parçaları ve enerji ürünleri önde gelen sektörler olacak.

Kaynak: DEİK GÜNEY KORE BİLGİ NOTU NİSAN 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.