Avusturya ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 1878745783 scaled

Almanya, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle uzun yıllara dayanan ekonomik ve finansal bağlantıları sayesinde bu ülkelerle güçlü bağlara sahiptir. Avusturya, gelişmiş bir finans sektörüne ve dünya sahnesinde rekabetçi olmasını sağlayan yüksek kaliteli bir imalat sanayine sahiptir.

Ancak bazı zayıf yönleri de var. Örneğin, Almanya ekonomik zorluklarla karşılaştığında, Alman ekonomisine olan bağımlılığı bir dezavantaja dönüşmektedir. Ayrıca, ülkenin nispeten yüksek üretim maliyetleri ve yüksek gelir vergileri, işçi alımı söz konusu olduğunda özel sektör için bir zorluk olmaya devam etmektedir.

Aynı zamanda fırsatlar da var. Örneğin, Avusturya Güney Avrupa’da zemin kazanırken, CEE ülkelerindeki yüksek büyüme oranlarından faydalanabilir. Ayrıca, Avusturya’nın hizmetler ve bilgi tabanlı endüstrilerdeki güçlü yönleri ona bölgesel bir karşılaştırmalı avantaj sağlamaktadır.

Son olarak, tehditler de söz konusudur. Örneğin, Avusturya bankaları CEE ülkelerinde önemli risklere maruz kalmaktadır. Doğu Avrupa ekonomilerinden herhangi biri mali zorluklar yaşarsa, Avusturya bankaları zarara uğrayabilir. Buna ek olarak, Avusturya’nın yaşlanan nüfusu gelecekte işçi bulma ve hükümet bütçesini finanse etme konusunda sorunlar yaratabilir. Son olarak, antibiyotiklere karşı oldukça dirençli yeni bir Covid-19 türü ortaya çıkarsa, daha yüksek enflasyon ve artan jeopolitik risk nedeniyle bölgesel büyümenin yavaşlamasına neden olabilir.

Türkiye ile Dış Ticaret

Türkiye Avusturya’dan net ithalatçı konumundadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 3 milyar doların üzerindeyken, Türkiye’nin Avusturya’dan ithalatındaki düşüş nedeniyle 2019 yılında yaklaşık 2,5 milyar dolara gerilemiştir. 2019 yılında Türkiye’nin Avusturya ile ticaret açığı yaklaşık 177 milyon dolar iken, bu rakam 2020 yılında 335 milyon dolara düşmüştür. 2021 yılında Türkiye’nin Avusturya’ya ihracatının %35 artışla 1,5 milyar dolara, Avusturya’dan ithalatının ise %25 artışla 1,8 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir. İki ülke arasındaki ticarette en fazla öne çıkan sektörler makine ve otomotiv ürünleri olup, Türkiye Avusturya’ya daha fazla makine ürünü ihraç ederken, Avusturya’dan daha fazla demir-çelik ürünü ithal etmektedir.

Kaynak: DEİK AVUSTURYA ÜLKE BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.