Singapur ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 1129793843 scaled

Singapur’un politika yapıcıları, döviz kurunu yönlendirerek enflasyonist baskılarla başa çıkarken istikrarlı bir büyümeyi sürdürerek güvenilirlik kazanmıştır. Singapur’un cari işlemler fazlasının GSYH’nin %10’u civarında olacağı ve ülkenin dış finansmana erişiminin iyi olacağı tahmin edilmektedir. Ancak bazı zayıf noktalar da bulunmaktadır. Ekonomi hala ticarete bağımlı ve elektronik ürün talebindeki küresel eğilimlere ve devam eden ABD-Çin ticaret gerilimlerine karşı savunmasız. Ayrıca Singapur, yaşlanan nüfusu ve düşük maliyetli komşu ülkelerin artan rekabeti nedeniyle bir dizi uzun vadeli ekonomik sorunla karşı karşıyadır.

Singapur hem ihracat hem de yatırımlar açısından diğer bölgesel güçlerle rekabet ederken, hükümet çeşitli teşviklerle ekonomik çeşitliliği teşvik etmeye çalışıyor. Bu yeni alanlardan bazıları biyomedikal bilimler, tıbbi hizmetler, finansal hizmetler ve turizmdir.

Singapur’un çok gelişmiş finansal hizmet firmaları Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Ekonomik Topluluğu’nun kurulmasından önemli kazançlar elde edeceklerdir. Ancak bazı riskler de söz konusudur. Hükümet, Singapur Yatırım Şirketi’nin (GIC) varlıklarını açıklama konusundaki kısıtlamalarını hafifletmezse, özel sektöre devlet müdahalesinde önemli bir artış olabilir. GIC, yönetimindeki 100 milyar USD’yi aşkın varlık ile dünyanın en büyük kurumsal yatırımcılarından biridir. Şeffaflığı artmazsa, yatırımcılar güvenlerini kaybedebilir ve yurtiçi büyüme zarar görebilir.

Singapurlu ihracatçılar, küresel ve Asya ticaretindeki baskılarla karşı karşıya kalsalar bile Vietnam ve Hindistan gibi düşük ücretli ekonomilerin rekabetine sürekli uyum sağlamak zorunda kalacaklar.

Dış Ticaret

Türkiye, ticaret açısından Singapur’a net mal ihracatçısı konumundadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017 yılında 1,1 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. 2019 yılı itibarıyla Türkiye’nin Singapur’a ihracatı %30 artarken, Singapur’dan ithalatı %20 azalmış ve 460 milyon ABD doları ticaret fazlası elde edilmiştir. 2020 yılında ise Türkiye’nin Singapur’a ihracatının %54 azalarak 340 milyon ABD dolarına gerilemesi, Singapur’dan ithalatının ise %5 artarak 300 milyon ABD dolarına yükselmesi beklenmektedir.

Ticaret hacmi 640 milyon USD’ye gerilerken, ticaret fazlası 40 milyon USD’ye düşmüştür. 2021 yılında Türkiye’nin Singapur’a ihracatının 1,6 kat artarak 889 milyon USD’ye, Singapur’dan ithalatının ise %32 artarak 395 milyon USD’ye yükseleceği öngörülmektedir.

Sektörler açısından bakıldığında, 2020 yılında Türkiye’nin en yüksek ihracat değeri 146 milyon ABD doları ile demir-çelik sektöründe görülürken, bunu 100 milyon ABD doları ve 56 milyon ABD doları değerinde ithalatla plastik ve eczacılık ürünleri takip etmiştir.

Kaynak: DEİK SİNGAPUR BİLGİ NOTU MART 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.