Suudi Arabistan ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 1879031056 scaled

Suudi Arabistan’ın bazı güçlü noktaları var:

– Suudi Arabistan, üretimi artırarak OPEC’teki ana petrol üreticisi konumunu güçlendiriyor.

– Hükümetin Vizyon 2030’a odaklanması, ülkenin uzun vadeli beklentilerini iyileştirme kararlılığının altını çiziyor.

– Gelişen yerel nüfus, mal, hizmet ve altyapı için güçlü bir talep anlamına geliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın da bazı zayıf noktaları var:

– Petrol ihracatına olan büyük bağımlılığı, ülkeyi küresel fiyat dalgalanmalarına karşı kırılgan hale getirmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi, büyüme hızının düşmesine ve daha zor bir makroekonomik ortama yol açacaktır.

– Özel sektör büyük ölçüde göçmen işgücüne bağımlıdır.

Suudi Arabistan, turizm ve eğlence gibi yeni sektörlerde iş fırsatları bulmak için harika bir yer. Petrol fiyatlarının yüksek olması hükümetin yeni fırsatlara yatırım yapmasına yol açabilir. Petrol tesislerine yönelik herhangi bir saldırı, sektöre ne kadar bağımlı olduğu düşünüldüğünde ekonomiye çok zarar verebilir. Artan siyasi ve güvenlik riskleri bazı yatırımcıları korkutabilir ve maliyetleri yükseltebilir.

Dış Ticaret

Türkiye, 2021 yılı dışında Suudi Arabistan’a net ihracatçı konumundadır. Suudi Arabistan ile ticaret genellikle 5 milyar USD civarındadır. 2015 yılında toplam ticaret 5,6 milyar USD ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Takip eden yıllarda ticaret hacmi azalmıştır.

2020 yılında ihracattaki %22’lik düşüş ve ithalattaki %15’lik artış nedeniyle ticaret hacmi 4,2 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında ise ihracat %89 oranında azalarak 300 milyon USD’ye gerilemiş ve şimdiye kadarki en düşük noktasına ulaşmıştır. Bu büyük düşüşün başlıca nedeni, 2020 yılında halı sektörü ihracatının %100, 2021 yılında ise makine sektörü ihracatının %82 oranında azalmasıdır. Aynı zamanda ithalat neredeyse %100 artarak 3,4 milyar USD’ye ulaşmıştır. Sonuç olarak, Türkiye bu yıl Suudi Arabistan ile ilk kez 3,1 milyar ABD doları ticaret açığı verdi.

2021 verilerine bakıldığında, Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerin başında enerji, elektrikli ev aletleri ve makinelerin geldiği ve Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı toplam ihracatın %50’sini oluşturduğu görülmektedir. İthalatta ise plastikler, organik kimyasallar ve kurşun bazlı ürünler Suudi Arabistan’a en çok ithal edilen kalemler arasında yer alıyor ve Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı toplam ithalatın %94’ünü oluşturuyor.

Kaynak: DEİK SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE BİLGİ NOTU, EYLÜL 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.