Vietnam ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 1819597325 scaled

Vietnam’ın güçlü yanları:

Vietnam, 2011-2020 yılları arasında yıllık ortalama %6,0’lık büyüme oranıyla son yıllarda Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline gelmiştir. Büyük bir nüfusa sahip olan ve Güney Doğu Asya bölgesinde üçüncü sırada yer alan Vietnam’da istihdam edilen kişi sayısının önümüzdeki yıllarda da artmaya devam etmesi beklenmektedir. Çin, Malezya ve Tayland gibi diğer bölge ülkeleriyle kıyaslandığında ücretler nispeten rekabetçidir. Serbest ticaret anlaşmalarına/ Topluluklarına katılım, uluslararası ekonomik entegrasyonun artmasına yol açarak Vietnam’ın ihracat beklentilerini coğrafi ve ürün bazında artırabilir.

Vietnam’ın zayıflıkları:

Vietnam hala yüksek kamu sektörü borcu ve şişirilmiş yükümlülüklerden muzdariptir ve bu da ekonomiyi küresel ekonomik belirsizliklere karşı savunmasız bırakmaktadır. Yüksek kamu borcu, geri çekilmesi zor sosyal sübvansiyonlardan kaynaklanmaktadır. İhracat ve imalat sektörleri büyük ölçüde ithal mallara bağımlı olup, bu durum Vietnam’ın ihracat rekabet gücünü zayıflatarak ekonomiyi kur dalgalanmalarına karşı daha kırılgan hale getirebilir.

Fırsatlar:

DTÖ üyeliği ve ASEAN ekonomik entegrasyonunun Vietnam’a daha fazla yabancı pazar ve sermayeye erişim sağlayarak Vietnamlı işletmeleri daha güçlü rakipler haline getirmesi beklenmektedir. Hükümet, kamu işletmelerinin özelleştirilmesi, bankacılık sektöründeki yüksek seviyedeki sorunlu kredilerle mücadele edilmesi ve bankacılık sektörünün serbestleştirilmesi de dahil olmak üzere piyasa reformları konusunda ilerleme kaydetmeye devam etmektedir.

Kentleşmenin uzun vadeli büyümenin başlıca itici gücü olmaya devam etmesi beklenmektedir ve BM, 2040’lara kadar kentsel nüfus oranının %50’yi aşacağını tahmin etmektedir.

Tehditler:

Enflasyonun 2014 yılında düşmesi beklense de Vietnam Devlet Bankası’nın gevşek tutumu makroekonomik istikrar risklerine yol açabilir. Güney Çin Denizi konusunda Çin ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle siyasi gerilimin tırmanma potansiyeli, Çin ile derinleşen ticari bağlarla birleştiğinde ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Hükümet yabancı yatırımcılar konusunda hala temkinli, bu nedenle piyasa reformları yavaş ilerleyebilir.

Dış Ticaret

Türkiye, ticaret açısından Vietnam’dan net ithalatçı konumundadır. Türkiye’nin Vietnam ile dış ticaret açığı 2017’de 2,4 milyar dolara yükseldikten sonra 2020’de 1,1 milyar dolara gerilemiştir. 2021 yılında Türkiye’nin Vietnam’a ihracatı bir önceki yıla göre %38 artarak 337 milyon dolara yükselirken, Türkiye’nin Vietnam’dan ithalatı %15 artarak 1,6 milyar dolara ulaştı. Bu da Türkiye ile Vietnam arasında 1,9 milyar dolarlık bir ticaret hacmi ve Türkiye’nin Vietnam’a karşı 1,2 milyar dolarlık bir ticaret açığı anlamına gelmektedir. İhracatta makine ve elektrikli teçhizat ile pamuk ve pamuk ipliği başı çekerken, ithalatta elektrikli teçhizat toplam değerin %40’ından fazlasını oluşturuyor.

Kaynak: DEİK VİETNAM ÜLKE BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.