Kolombiya ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 2180018997 scaled

Güçlü noktalar:

Kolombiya’daki siyasi partilerin çoğunluğunun yatırımcı dostu olması ve büyüme yanlısı politikaları desteklemesi ekonomiye olan güvenin artmasına yardımcı olmuştur. Kolombiya mükemmel bir kredi puanına sahiptir. Mali kurallar 2020 ve 2021 yıllarında geçici olarak askıya alınacak olsa da orta ve uzun vadede mali konsolidasyonun devam etmesi beklenmektedir.

Zayıf noktalar:

Virüs salgınının ardından küresel büyümenin yavaşlaması ve zayıf dış ortam, petrol ihracatının Kolombiya ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Güvenlik durumu önemli ölçüde kötüleşti ve bunun iş dünyası güveni, yabancı yatırım ve tüketici güveni üzerinde belirgin bir etkisi oldu. Bazı ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, uzun vadeli ekonomik büyümeyi teşvik etmek için hala acil yapısal reformlara ihtiyaç vardır.

Fırsatlar:

Merkez bankasının enflasyonu hedefleyen bir politika benimsemesi, Kolombiya’nın yatırım ortamını iyileştirecek istikrarlı bir makroekonomik ortam yaratabilir. Altyapı projelerinin 2020’de yavaşlaması ancak 2021 ve 2022’de tekrar hızlanması beklenmektedir. Salgının yarattığı şok azaldıkça yabancı yatırımların toparlanacağı, bunun da uzun vadeli büyüme üzerinde olumlu bir etki yaratacağı ve borçlanma maliyetlerini düşüreceği öngörülmektedir.

Tehditler:

Ekonomik koşullarda kısa vadeli bir çöküş, hızlı kredi büyümesi ve varlık kalitesinde bozulma veya temerrütlerde artış, Kolombiya mali bilançosu için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Virüsün ekonomik etkileriyle başa çıkmanın maliyetleri mali gelir üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilirken, Venezuelalı mültecilere yönelik insani yardım harcamalarının artması kamu maliyesini zorlayabilir.

Dış Ticaret

Türkiye, Kolombiya’dan net ithalatçı konumundadır. Ülke 2014 yılında 630 milyon USD ticaret açığı vermiştir. Bu rakam 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla 1,4 ve 1,6 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Ancak 2019 yılında Türkiye’nin Kolombiya’dan ithalatı %24 azalarak 1,4 milyar ABD dolarına gerilerken, ihracatı %4 artarak 256 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

2020 yılına kadar ülkenin Kolombiya’ya ihracatı %15, ithalatı ise %30 oranında azalmış olacak. Sonuç olarak, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 1,2 milyar ABD dolarına düşmüş olacak. 2021 yılında Türkiye’nin Kolombiya’dan ithalatında enerji sektörü öne çıkacak ve 2020 yılında 920 milyon USD olan ithalat 2021 yılında 1,6 milyar USD’ye yükselecektir.

Kaynak: DEİK KOLOMBİYA BİLGİ NOTU MAYIS 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.