Almanya ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 241165264 scaled

Almanya, dünya genelinde araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) en fazla harcama yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin Ar-Ge harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 3’üne denk geliyor. Bu, hem kamu hem de özel sektördeki yüksek tasarruf oranları ve uzun vadeli sanayi stratejisi ile uyumludur. Ticaret ve diğer işlemleri yansıtan cari işlemler hesabı, GSYH’nin yaklaşık yüzde 7’si oranında fazla vermektedir.

Alman kamu maliyesi son derece disiplinli ve sağlamdır. Bu durum hükümetin Covid-19 krizine sağlam bir yanıt vermesini sağlamıştır.

İşgücü maliyetlerinin daha rekabetçi olduğu Almanya’nın güney ve doğu komşularında işletmeler için fırsatlar bulunmaktadır. Alman üretimi, küresel tedarik zincirlerinde faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin ihtiyaçlarını karşılarken yüksek kalite standartları altında gerçekleştirilebilir.

Alman federal hükümeti, dijital dönüşümü hızlandırmaya ve yeşil yatırımları teşvik etmeye odaklanarak 2021’den 2024’e kadar kamu sektörü yatırımlarını artırmayı planlıyor. Bu durum, dijital dönüşüm ve yeşil yatırımlar sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler için önemli fırsatlar yaratacak.

Almanya ekonomisi büyük ölçüde ihracata ve imalat sektörlerine bağımlı olup, bu durum ekonomiyi küresel talepteki dalgalanmalara ve küresel ekonomideki genel eğilimlere açık hale getirmektedir. Tüketici harcamaları açısından bakıldığında, düşük gelirli hane halklarının büyük bir paya sahip olduğu ve ücret artışının durgun olduğu görülmektedir. Bu durum talep artışını sınırlandırmış ve gelir eşitsizliğinin artmasına katkıda bulunmuştur.

Dünya ticaretindeki yavaş büyüme Almanya için diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha büyük bir zorluk teşkil etmektedir.

Dış Ticaret

Türkiye, 1991 yılından bu yana ticari ilişkilerinde Almanya’dan net ithalatçı konumundadır. Almanya Türkiye’nin bir numaralı ihracat noktası ve üç numaralı ithalatçısıdır. Almanya’nın Türkiye’nin ithalatındaki payı %1,5’tir ve bu oran son 20 yılda fazla değişmemiş; %1,3 ile %1,5 aralığında kalmıştır. 2021 yılında Türkiye’nin Almanya’ya ihracatının %20,9 oranında artarak 19,3 milyar ABD dolarına ulaşacağı, Almanya’nın ithalatının ise %0,1 oranında artarak 21,8 milyar ABD dolarına ulaşacağı ve ticaret açığının 2,4 milyar ABD doları olacağı öngörülmektedir. Bu açığın bir önceki yılın açığından %58 daha düşük olması öngörülmektedir. Son 5 yılda Türkiye’nin ihracatı ortalama %5,4 oranında artmıştır. Türkiye’nin ihraç ettiği başlıca mallar otomobil, makine, dokuma giyim, elektrikli ev aletleri ve demir-çelik ürünleridir. İthal edilen mallar ise ağırlıklı olarak makine, otomobil, elektrikli ev aletleri, plastik ve eczacılık ürünlerinden oluşmaktadır. Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında Türkiye’nin Almanya’ya ihracatının 20,7 milyar ABD Doları, Almanya’dan ithalatının ise 22,4 milyar ABD Doları olması beklenmektedir.

Kaynak:  DEİK ALMANYA ÜLKE BİLGİ NOTU, EKİM 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.