Tayland ile Türkiye Dış Ticareti

shutterstock 1880295421 scaled

Tayland’da büyümeyi teşvik eden mali teşvikler var ve yurt dışına açılmak isteyen işletmeler bundan faydalanabilir. Tayland’ın sermaye çıkışlarına karşı duyarlılığı, ülkenin büyük döviz rezervleri sayesinde önemli ölçüde azalmıştır. Bu da 1997 ve 2008 krizlerinin tekrarlanma riskini azaltmaktadır.

Bununla birlikte, ihracata olan yapısal bağımlılıklar da dahil olmak üzere ekonomi için hala riskler bulunmaktadır. Nitelikli becerilere sahip işgücünün boyutu nispeten küçüktür, bu da Tayland’ın ucuz kırsal işgücü havuzu kurudukça potansiyel verimlilik kazanımlarını kaybetmesi anlamına gelebilir.

Ancak politika yapıcıların, düşük performansla geçen yılların ardından toparlanmaya başlayan yatırım ve araştırma-geliştirmeyi teşvik etme şansı da dahil olmak üzere fırsatlar da var. Ayrıca Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasının öncülük ettiği Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne entegrasyon, Taylandlı işletmelere bölgede ticaret ve yatırım için artan fırsatlar sunacaktır.

Tayland için birçok önemli ihracat kalemi (pirinç, kauçuk ve şeker) değişken fiyatlara maruz kalmakta ve bu da birçok çiftçinin geçim kaynakları üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Ağır tarımsal sübvansiyonların devam etmesi beklenmektedir. Tayland’ın ihracat sektörü Çin’in ekonomik patlamasından büyük ölçüde faydalanmıştır; bu nedenle Çin ekonomisindeki bir yavaşlama büyük bir endişe kaynağıdır.

Tayland ekonomisi güçlendikçe, ihracatta rekabet gücünün giderek azalması riskini taşımaktadır. Bu durum ülkenin turizm sektörü üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Tayland ayrıca, uluslararası rekabet gücünü korumak için işçileri daha düşük ücretleri kabul etmeye zorlayan ve hükümete işletme maliyetlerini düşürme baskısı yapan bir “gelir tuzağına” düşme riski de taşımaktadır.

Dış Ticaret

Türkiye, ikili ticaret açısından Tayland’dan net mal ithalatçısı konumundadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017 yılında 21 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmış, Türkiye’nin Tayland’dan ithalatı ise 19 milyar USD’ye ulaşmıştır. Ancak bu rakam o tarihten bu yana düşüş göstermiş olup 2020 ve 2021 yılları için ithalatın sırasıyla 14 ve 11 milyar USD olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 19 milyar USD seviyesinde dengelenmesine neden olmuştur. Sektörler açısından, otomotiv ürünleri, makine ve kauçuk ürünleri Tayland’dan en çok ithal edilen mallar olurken, elektrikli aletler ve organik kimyasallar Tayland’a en çok ihraç edilen mallardır.

Kaynak: DEİK TAYLAND BİLGİ NOTU – HAZİRAN 2022

multiligo

Multiligo, çeşitli start-up’lar kurup batırmış, çeşitli start-up’lar kurup başarı elde etmiş, genç ve dinamik bir ekipten gelen bir dijital ajanstır. Multiligo’nun vizyonu müşterisine değer ve fayda üreten istikrarlı bir çalışma modeli sunmak, know how’unu müşteri ve ülke yararına yönelik her zaman paylaşmak ve sektöre yeni profesyoneller yetiştirerek istihdama katkıda bulunmaktır.