Güçlü Noktalar:
Esnek bir döviz kuru, rekabetçi bir kurumlar vergisi oranı, güçlü bir kurumsal
kalitesi ve mülkiyet haklarının korunması Birleşik Krallık’ı yabancı yatırımcılar için cazip bir yer. Birleşik Krallık, dünyanın en dünyanın küreselleşmiş ekonomileri arasında yer almaktadır; kendisini özellikle olmayan ülkelerle ticaret ve yatırım fırsatlarından yararlanma
Avrupa Birliği. Londra, finans alanında küresel bir lider olmaya devam etmektedir.
Zayıf Noktalar:
Ancak, Covid-19’un etkileriyle mücadele etmek için artan hükümet harcamaları
kamu maliyesinde bir bozulmaya yol açmış ve bu da hükümetin orta vadede büyümeyi artıracaktır. Önemli bir özel sektör borç yükünün varlığı uzun vadede büyüme üzerinde bir engel teşkil edecektir. İşgücü verimliliği artmış olsa da Bütçe Sorumluluk Ofisi, küresel mali krizden bu yana büyümede kalıcı yavaşlama.
Hükümetin reform gündemi, İngiliz ekonomisini uzun vadede Avrupa’daki benzerlerine kıyasla daha rekabetçi ve dinamik hale getirebilir. AB’den çıkmak, Birleşik Krallık’a daha yüksek küresel büyüme oranları gösteren diğer pazarlarla ticari bağlarını derinleştirme fırsatı verir.
Ancak sıkı kamu finansmanı, eğitime ve uzun vadeli büyüme potansiyeline yapılabilecek yatırım miktarını sınırlamaktadır. Birleşik Krallık’ın AB ile gelecekteki ilişkisine dair uzun süreli bir belirsizlik döneminin önümüzdeki yıllarda büyüme beklentileri üzerinde baskı yaratması muhtemeldir. Ayrıca, Brexit sonrasında istihdamın daha yavaş artması ve enerji güvenliğine ilişkin endişeler uzun vadede daha yüksek enflasyona yol açabilir ve bu da daha küçük bir vergi tabanı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Dış Ticaret
Türkiye, Birleşik Krallık’a net mal ihracatçısı konumundadır. 2014 yılında Türkiye’nin Birleşik Krallık ile ticaret fazlası 4 milyar dolar civarındayken, bu rakam 2017 yılında 3,1 milyar dolara gerilemiştir. 2019 yılında ise 5,6 milyar dolara yükselmiştir. 2020 yılında Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatının sabit kalması, Birleşik Krallık’tan ithalatının ise artması ve 16,8 milyar dolarlık bir ticaret fazlasına yol açması beklenmektedir. Otomotiv ve elektrikli eşya sektörleri Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatında, makine ve çelik ise Türkiye’nin Birleşik Krallık’tan ithalatında ana sektörlerdir.