Güçlü Yönleri:
– BAE, Körfez’deki en liberal ticaret yatırım rejimlerinden birine sahiptir ve hem
bölgeden hem de bölge dışından güçlü sermaye akışları çekmektedir.
– Çoğu körfez arap ülkesinde olduğu gibi, ekonomide çok sayıda vasıflı ve vasıfsız
gurbetçi işçi vardır.
– Ülke, petrol üretiminin yanı sıra sıra ekonomisini aşamalı olarak çeşitlendirmektedir.
Zayıf Yönleri:
– Ülkenin para birimi dolara sabitlenmiştir. Bu da ülke para politikası
üzerinde minimum kontrol sağlar ve enflasyonist baskıyla başa çıkma olasılığını azaltır.
– Başka kaynakların oluşması ve petrol fiyatlarının düşük seyretmesi
önümüzdeki yıllarda gelir artışlarina daha az katkida bulunacağınızı anlamina
gelecektir.
Fırsatlar:
– Turizm, finansal hizmetler ve ileri teknoloji gibi sektörlerde ekonomik çeşitliliğe gidilmesi, ülkenin değişken petrol fiyatlarına karşı korunmasına yardımcı olabilir.
– Daha avantajlı vize düzenlemeleri, ülkenin nitelikli göçmenler için daha kalıcı bir yer haline gelmesine yardımcı olabilir.
Tehditler:
– İran’la yaşanan gerginlikler yatırımcıların bu ülkeye yönelik olumsuz bir algıya sahip olmalarına neden olarak ülke ekonomisine zarar verebilir.
– ‘Husi’ isyancı grubunun faaliyetleri ülkenin itibarına zarar verebilir ve yatırımları caydırabilir.
Türkiye, 2014-2017 yılları arasında Bahreyn ile ticarette net ihracatçı konumundayken, 2018-2020 döneminde net ithalatçı konumuna gelmiştir.
Dış Ticaret
Türkiye’nin dış ticaret hacmi 2013 yılında 10,6 milyar ABD dolarına ulaşmış, 2017 yılında ise 14,7 milyar ABD doları ile yeni bir rekor kırmıştır. Ancak 2018 yılında ihracattaki %65’lik düşüş ve ithalattaki %31’lik artış nedeniyle dış ticaret hacmi 7 milyar USD’ye gerilemiştir. 2020 yılında ihracatın 2,8 milyar USD azalacağı, ithalatın ise 5,6 milyar USD artacağı ve 2,8 milyar USD dış ticaret açığı oluşacağı öngörülmektedir. 2021 yılında ihracatın %93 oranında artarak 5,4 milyar USD’ye ulaşacağı ve son yılların en yüksek ihracat miktarına ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Aynı zamanda, ithalatın %57 oranında azalarak 2,4 milyar USD’ye düşeceği öngörülmektedir.
Dış ticaret hacminin 7,8 milyar USD olduğu yıllarda Türkiye, Bahreyn’den yaptığı ithalattan 3 milyar USD daha fazla ihracat gerçekleştirmiştir. 2022 yılının ilk 7 ayında ihracatın %13 oranında azalarak 2,3 milyar USD, ithalatın ise %57 oranında artarak 2,3 milyar USD olması öngörülmektedir. 2021 verilerine göre, Türkiye’den en çok ihraç edilen ürünler altın ve mücevherat, makineler, otomobiller ve halılardır. Bu sektörler Türkiye’nin toplam ihracatının %70’ini oluşturuyor. İthalatta ise altın ve mücevherat, Türkiye’ye yapılan tüm ithalatın %72’sini oluşturuyor
Kaynak: DEİK BAE BİLGİ NOTU EYLÜL 2022